Natuur

Le Roptai heeft niet voor niets de slogan ‘Natuurlijk, in de groene Ardennen’. Kijk om u heen en u ziet dat wij midden in een prachtig natuurgebied gesitueerd zijn. Het bos van Le Roptai is gelegen in de Calestienne, een smalle geologische band van 2 tot 10 km breed en 130 km lang. Deze begint rond Louveigné aan de Vallon des Chantoirs in België en breidt zich uit naar het zuidwesten via Barvaux-sur-Ourthe, Hotton en Rochefort. Dan gaat de strook verder naar Givet in Frankrijk om te eindigen via Couvin en Chimay in de regio van Fourmies en Wallers-Trélon. Het omvat een groot deel van de Venen en de Famenne, het oostelijk en noordelijke deel van de Ardennen. De Calestienne wordt gekenmerkt door in de bodem aanwezige kalkhoudende koraalmassieven; overblijfselen van de warme zeeën van +/-395 miljoen jaar geleden.

Het klimaat van de regio van de Calestienne is zeer specifiek. De thermiek in de kalksteenrotsen verklaart de aanwezigheid van afwisselend zeer dichte mistbanken, veroorzaakt door de verdamping van het water in de rotsen. Deze worden opgevolgd door zeer zonnige periodes. Dit geheel verklaart ook het bestaan van zeldzame orchideeën in enkele valleien.

Er is enorm veel flora en fauna in de Calestienne. Een kleine opsomming: de Appelvink, de Geelgors, de Goudvink, de Bosuil, de Boomleeuwerik, de Nachtegaal, de Wielewaal, de Boomkruiper, de Braamsluiper, de Roodborsttapuit, de Zwarte specht en de Grijze patrijs, ze komen allemaal voor. Het gebiedje rond Ave-et-Auffe staat ook bekend om de vele vlinders.

De regio is vooral beroemd door de droge graslanden op de zuidelijke hellingen van de kalksteenheuvels; deze bieden de beste locaties voor wilde orchideeën en andere zeldzame kalkminnende planten in België...

Onder de dorpen in de Calestienne zijn er zeven opgenomen in de lijst van de mooiste dorpen van Wallonië: Lompret, Fagnolle, Vierves-sur-Viroin, Sohier, Ny, Wéris et Deigné

Meer informatie over natuurgebieden in de omgeving vind u via de sites van Natura 2000, Natagora en Biodiversité.

'De beheerster vertelde ons dat er door de Calestienne een soort micro-klimaat heerst op de camping'

De thermiek in de kalksteenrotsen verklaart de aanwezigheid van afwisselend zeer dichte mistbanken, veroorzaakt door de verdamping van het water in de rotsen. Deze worden opgevolgd door zeer zonnige periodes.

De Calestienne wordt gekenmerkt door in de bodem aanwezige kalkhoudende koraalmassieven, overblijfselen van de warme zeeën van +/-395 miljoen jaar geleden. Ook in het laagseizoen kunt u zien dat wij midden in een prachtig natuurgebied gesitueerd zijn. Er is enorm veel flora en fauna in de Calestienne. Vogels als de Bosuil, de Nachtegaal, de Braamsluiper, deze Vlaamse Gaai en vele anderen komen er voor.