Dorpen en stadjes

We geven u een overzicht van de dorpen en stadjes waar de meeste bezoekers van Le Roptai tijdens hun verblijf heen gaan. U kunt natuurlijk ook kijken op de websites van de Lessevallei en Hoge Lesse.

Ave-et-Auffe
Onder aan de Roptaiheuvel bevindt zich het dorpje Ave, twee kilometer verderop het gehucht Auffe. In Ave kunt u terecht op het terrasje van het dorspcafé, het bijzondere kerkje... het dorpje Ave ligt op 1km van de camping, dus leuk voor een "kennismakingswandeling". U volgt dan de route ‘Les Geais’, van ruim 5 kilometer, aangeduid met een gele ruit. De route komt langs de entree van de camping.

De naam van het dorp Ave stond voor het eerst in 954 vermeld. Het zou "A via" = "zonder weg" of "Avia/Evia" = "water" betekenen. Ave hoorde bij het Prinsbisdom Luik en na 1478 bij de heerlijkheid Lavaux-Sainte-Anne.
Auffe hoorde echter lange tijd bij de abdij van Stavelot en was aangesloten bij de heerlijkheid van Han.
In 1826 werden deze twee dorpen samengevoegd tot één gemeente, die in 1977 met nog twaalf andere gemeentes deel ging uitmaken van de gemeente "Groot-Rochefort".

De naam van het dorp Auffe komt men voor het eerst tegen in 934. De oorsprong is niet duidelijk, waarschijnlijk stamt het ook af van "Avia". De St.Lambertuskapel van Auffe is rond 1770 gebouwd. Deze kapel is als monument geklasseerd. De kapel is niet permanent geopend i.v.m. diefstal en vandalisme. De St-Michielskerk van Ave werd gebouwd in 1772 door monniken uit de abdij van Rochefort. Deze kerk staat op de plaats van een oude romaanse kerk uit de 12e eeuw.

Belvaux
Het kleine dorpje Belvaux is prachtig gelegen aan de Lesse, op ruim 3 kilometer afstand van de camping. Een aantal mooie wandelingen starten vanuit Belvaux, er is ook een zeer bekend gastronomisch restaurant en het ligt niet ver van de kluizenaarsberg, waar nog ruïnes te vinden zijn van Edmond d'Hoffschmidt (1777-1861)

Lavaux-St. Anne
Op 6 kilometer van Le Roptai ligt het dorpje Lavaux St. Anne dat bekend is van het kasteel, waarvan de bouw begon in de 14de eeuw. In het kasteel bevindt zich ook een museum over de natuur, de vossenjacht en de valkerij

Lessive
Op 3,5 kilometer van Le Roptai, aan de Lesse in de Lessevallei, ligt het dorpje Lessive, een deelgemeente van Rochefort. In 1971 werd een grondstation voor televerbindingen via satellieten geplaatst. Het grondstation werd opgericht in de beboste vallei "La Héronnerie", 1 kilometer ten zuidwesten van het dorp Lessive. Sinds 2007 is het niet meer voor publiek geopend.

Han-sur-Lesse
Het meest toeristische dorpje van de omgeving is Han-sur-Lesse. Het kleine dorp ligt op vijf kilometer van Le Roptai en heeft naast de wereldberoemde grotten ook een wildpark.
De gemeente ligt, zoals de naam het zegt, op de rivier de Lesse, die in de buurt van Han-sur-Lesse delen van het kalksteenmassief heeft weggesleten zodat grotten ontstaan zijn.
In het wildpark leven verschillende diersoorten bij elkaar, zoals wilde zwijnen, damherten, maar ook wolven en lynxen). Daarnaast is er ook een museum Han van Weleer waarin de bezoeker op meer dan 600 m2 en twee verdiepingen kan zien hoe een veertigtal voormalige ambachten en een verzameling van 2500 werktuigen van de vorige eeuw zijn tentoongesteld.

Wellin
Vijf kilometer van Le Roptai, aan de westelijke kant van de E411 ligt het dorp Wellin. Er zijn mooie wandelingen te maken vanuit het dorp. Wellin is het dichtstbijzijnde dorp voor supermarkten, postkantoor, banken etc.

Rochefort
Als u de hoofdweg door Han-sur-Lesse vervolgt rijdt u zes kilometer verderop Rochefort binnen, de gemeente waartoe Le Roptai behoort. De stad is een toeristische trekpleister. Naast twee verschillende toeristische treintjes beschikt Rochefort onder meer over de Gallo-Romeinse villa Malagne waar men het leven van 2000 jaar geleden tot leven probeert te brengen en de Grot van Lorette-Rochefort en de ruïnes van het Gravenkasteel uit de elfde en de veertiende eeuw. In de nabije omgeving bevindt zich tevens de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar de Rochefort-bieren gebrouwen worden. De abdij zelf is niet te bezoeken, wel worden er met enige regelmaat enkele abdijproducten verkocht.

Beauraing
Bedevaartsplaats op 17 kilometer van Le Roptai. Volgens de overlevering zouden vier jongens en één meisje eind 1932 hier een verschijning van de Heilige Maagd Maria hebben waargenomen. Sindsdien wordt de ‘Notre-Dame de Beauraing’ vereerd op het plaatselijke bedevaartsoord.

Givet
Op 25 kilometer van Le Roptai bent u in Frankrijk, in Givet. Een paar minuten rijden na de grensovergang treft u aan de linkerkant van de weg het overdekte zwembad Rivea. Aan de rechterkant ziet u een enorm winkelcomplex met een grote hypermarché, een aantal andere detailhandelzaken en een wereldberoemd fastfoodrestaurant. Het gezellige stadje ligt aan de Maas en heeft een mooie citadel.

Chevetogne
In Chevetogne is een prachtig provinciaal domein, maar het dorp (20km van Le Roptai) is vooral bekend om het internationale benedictijner klooster. Het klooster van Chevetogne is in dubbel opzicht internationaal: enerzijds vanwege de herkomst van de monniken. Deze zijn uit diverse landen afkomstig, waaronder Frankrijk, België, Nederland, Oostenrijk, Canada, Japan en verschillende Oost-Europese landen. De voertaal in het klooster is Frans. Anderzijds wijden de benedictijner monniken van Chevetogne zich geheel aan het bevorderen van de eenheid, oecumene, tussen alle christenen en in het bijzonder tussen de Orthodoxe Kerk met haar Byzantijnse liturgie en de Rooms-katholieke Kerk met haar Latijnse ritus. Het klooster van Chevetogne heeft zowel een Byzantijnse als een Latijnse kerk gebouwd.
Het 'organisatorische' onderscheid tussen 'Byzantijnse' en 'Latijnse' monniken betekent echter niet dat de liturgische vieringen gescheiden plaatsvinden. Integendeel beide groepen nemen deel aan elkaars vieringen, waardoor de eenheid tussen beide liturgische tradities wordt benadrukt.
Het koor van de monniken van Chevetogne heeft internationaal grote faam verworven door zijn authentieke en professionele uitvoering van Byzantijnse (Slavische en Griekse) liturgische gezangen.

Dinant
Op 32 kilometer van Le Roptai ligt Dinant aan de rivier de Maas. Het valleiengebied richting de Maas is wat ruiger dan de glooiingen rond onze camping. Bezienswaardigheden in Dinant zijn de citadel, bereikbaar met de kabelbaan. De Abdij van Leffe, waar overheerlijk bier wordt gebrouwen. De rots Bayard, een rotspunt die net los staat van de rotswand. Slechts één rijstrook van de weg langs de Maas loopt tussen Bayard en de bergwand, de andere rijrichting is om de rots heen. La Merveilleuse is een grot die in 1904 is ontdekt bij de aanleg van een spoorbaan, met vele zalen met stalagmieten en stalagtieten.


Durbuy
Het kleinste stadje ter wereld, Durbuy is een van de toeristische trekpleisters van de Ardennen. De stadskern bestaat uit een aantal straten met een aantal leuke winkeltjes.

Namen
De provinciehoofdstad Namen ligt op 55 kilometer aftand en is binnen drie kwartier met de auto te bereiken. Namen heeft een grote variëteit aan winkels, restaurants, terrassen, theaters en een citadel.